Algemene Informatie Argentinië

Buenos Aires wordt ook wel het Parijs van Zuid-Amerika genoemd. Eén derde van de Argentijnse bevolking heeft een plek gevonden in deze metropool, maar de ware geest van de porteños (oorspronkelijke inwoners van Buenos Aires) leeft nog overduidelijk. Dit is te zien door middel van de nog steeds populaire tango (het levenslied van de Argentijnen), het ongelooflijke nachtleven, het ongegeneerd exposeren van rijkdom en schoonheid en de uitgebreide eetcultuur, waar de beroemde Argentijnse biefstukken en wijnen zich natuurlijk uitstekend voor lenen.

Overdag kan men goed de verschillende architectonische stijlen waarnemen die deze stad rijk is, geuit in regeringsgebouwen, theaters etc. Een bezoek aan de wijk Boca en het beroemde kerkhof La Recoleta, waar o.a. Eva Peron een rustplaats heeft gevonden, zijn de moeite waard. De stad bezit tevens de breedste avenida ter wereld, prachtige uitgestrekte parken waar veel porteños pauzeren van het hectische stadsleven en een mooie antiek- en rommelmarkt op zondag.

De cataratas (watervallen) van Iguazú liggen op de gelijknamige rivier in het zogeheten drielandenpunt, de grens van Argentinë, Brazilië en Paraguay. Een gezegde is: "Argentinë levert de watervallen en Brazilië geniet van het uitzicht". Een duizend meter lange tocht naar de lagere watervallen wordt beschouwd als één der mooisten der aarde. Een tocht naar Isla San Martin is een avontuur op zichzelf omdat dit de mogelijkheid biedt om door te dringen tot in het hart van dit natuurlijk schouwspel. De meest indrukwekkende verkenning loopt, twaalfhonderd meter lang, langs de rechteroever van de rivier, van Puerto Canoas tot de Garganta del Diablo, de Duivelskeel, waar de rivier zeventig meter diep naar beneden stort.

Punta Tombo is een van de grootste pinguïnkolonies van het zuidelijk halfrond. Deze kolonie ligt op 140 kilometer ten zuiden van Puerto Madryn. Bijna een miljoen kleine pinguïns, en ook zeeleeuwen, beschouwen dit als hun thuisbasis. In de zomermaanden verblijven ze hier pertinent om hun eieren te leggen, hun eieren uit te broeden en vervolgens om hun jongen groot te brengen. De dieren zijn aardig gewend aan menselijke pottenkijkers, en zonder ze al te veel te verstoren kan je vrij door deze kolonie heen wandelen.

Het schiereiland Valdés staat bekend om zijn uitgebreide fauna, zoals zeehonden, zeerobben, zeeleeuwen en zeeolifanten. Er zijn zelfs guanaco's te zien en een grote verscheidenheid aan vogels. In oktober en november verblijven er veel bultrugwalvissen in de baaien rondom het schiereiland.

Het Parque Nacional Los Glaciares is ruim 6.000 km2 groot en grenst aan het Parque Nacional Torres del Paine in Chili. Het is het grootst overgebleven stuk wildernis in Argentinië. De westgrens wordt gevormd door de Patagonische ijskap die over de hele lengte van het park de grens met Chili vormt. Aan de oostkant van het park gaat het landschap abrupt over in de pampa met daarin enorme meren.

De bekendste gletscher in dit gebied is Perito Moreno, de grootste toeristische attractie van Argentinië. Het is een enorme gletscher met een 5 kilometer brede gletschermonding met een ijswand tot 60 meter hoog. Indrukwekkend zijn de talrijke momenten dat de huizengrote brokstukken met enorm kabaal in Lago Argentino vallen. De neerslag op de ijskap is nog steeds voldoende om de gletscher te laten groeien.

Parque Nacional Tierra del Fuego (Vuurland) is met 630 km2 een relatief klein gebied dat bestaat uit ruige bergen en meren dat zich uitstrekt langs de Chileense grens en het Beagle kanaal. Het park ligt slechts 10 km van Ushuaia, waardoor het relatief eenvoudig is te bereiken. Dit wordt door veel toeristen die per cruiseschip Ushuaia aandoen per touringcar gedaan.

Het gebied heeft veel te lijden van de Noord-Amerikaanse bevers die hier in het verleden zijn uitgezet. De alpine vegetatie groeit niet hoger dan 600 meter boven zeeniveau en de permanente sneeuwgrens ligt op slechts enkele honderden meters hoogte. Jaarlijks valt in bepaalde delen meer dan 1.500 mm neerslag. Net als in andere nationale parken in Argentinië en Chili is het verplicht een vergunning te kopen om het park te mogen bezoeken.

 
De fotoalbums Inhoudsopgave