Algemene Informatie Chili

Santiago de Chile is de hoofdstad van Chili. Deze stad is gelegen op zo'n 600 meter boven zeeniveau en ligt niet ver van de Andes, die men prachtig op een heldere dag om Santiago heen kan zien liggen. De stad zelf maakt een schone en ontspannen indruk ondanks z'n toch wel soms rumoerige verleden.

Ons hotel bevond zich twee blokken van de Plaza de Armas, het centrale plein van Santiago, wat omgeven wordt door een mengeling van koloniale en moderne gebouwen, wat meteen al de toon zet voor de structuur van de rest van de stad. Vooral het prachtig gerenoveerde postkantoor en de Catedral Metropolitana aan deze plaza zijn de moeite van het bekijken waard. Het presidentiële paleis, het beroemde La Moneda, waar Allende is vermoord bij de coupepleging door Pinochet, mag eveneens niet gemist worden.

Villarica is een kleine plaatsje temidden van het Mapuche indianengebied en ligt aan het meer van Villarrica met aan de overkant de vulkaan van Villarrica die prachtig te zien is bij helder weer. Deze vulkaan, met een hoogte van 2.840 meter munt uit in schoonheid.

Puerto Montt is de belangrijkste havenplaats van het zuiden van Chili, waar de invloed van duitse immigranten nog hier en daar is te zien. De plaats heeft een bedrijvige haven met een vissersmarkt en een markt van regionaal handwerk.

Ten zuiden van Puerto Montt beginnen de uitgestrekte Chileense fjorden. Het eerste eiland van deze fjorden, het eiland Chiloé, valt te bezoeken vanuit Puerto Montt door middel van een ferry. Dit 250 km lange eiland valt op door z'n schoonheid en karakteristieke eigenschappen. Op het eiland wonen in tegenstelling tot de rest van Chili hoofdzakelijk directe afstammelingen van de Mapuche-indianen.

Vanuit Puerto Montt gaat de boot naar Puerto Natales. Deze tocht duurt 3 volle dagen en is uniek door het natuurschoon waar men langs vaart.

Parque Nacional Torres del Paine is in 1959 uitgeroepen tot nationaal park en in 1978 door de UNESCO tot biosfeerreservaat verklaard. Het park is ruim 1.800 km2 groot en je vindt er alle landschappen en ecosystemen van Patagonië bij elkaar. Er leven poema's en ruim 100 vogelsoorten, waaronder de condor. De bijna uitgeroeide guanaco komt weer in grote aantallen voor.

Kern van het park is het Paine massief, een gebergte met veel granieten rotspieken. De toppen van de 'torres' zijn ruim 3.000 meter hoog en verheffen zich bijna 2.000 meter boven de Patagonische steppen. Aan de westkant van dit massief stroomt de enorme Grey gletscher vanaf de Patagonische ijskap, net als de gletsjer in Francés vallei. Aan de zuidkant van het massief liggen in een relatief vlak landschap talrijke grote meren die door de terugtrekkende gletschers zijn achtergelaten.

 
De fotoalbums Inhoudsopgave