Algemene Informatie Florence

De Duomo - Santa Maria del Fiore vormt, samen met het vlakbij gelegen Battistero (met zijn prachtige Hemelspoorten door Ghiberti) een hoogtepunt. We beklimmen de indrukwekkende Duomo koepel van Brunelleschi en hebben een fantastisch uitzicht over Firenze (Florence).

Verschillende musea tonen topstukken zoals de originele David van Michelangelo (Galleria dell'Accademia). Vele kerken zijn (vrij) toegankelijk en brengen de bezoeker, elk op een unieke manier tot bezinning. Van de San Marco met een zwaar barok interieur tot de Santa Croce, die de graftombe van o.a. Michelangelo herbergt.

De meeste bezienswaardigheden in Firenze liggen op de rechteroever van de Arno. Aan de andere oever ligt Oltrarno, een stadsdeel dat wordt omschreven als authentiek en minder door het toerisme opgefokt. Eén van de blikvangers aan deze zijde van de Arno is het Palazzo Pitti, dat door de familie Pitti werd gebouwd om de Medici's de loef af te steken, maar uiteindelijk toch in de handen van de Medici's viel. Het paleis herbergt verschillende gevarieerde collecties.

Van een geweldig panorama over Firenze kun je ook genieten op de Piazzale Michelangelo. Dit plein ligt op een andere heuvel aan de linkeroever van de Arno en bevindt zich op een wandelafstand van het stadscentrum. Honderden mensen stromen er 's avonds toe om er van de zonsondergang te genieten en uiteraard zorgt dit ook hier voor de aanwezigheid van talrijke kraampjes en straatmuzikanten.

Tot en tijdens de Middeleeuwen staken Siena en Florence elkaar naar de kroon wat betreft prestigieuze gebouwen. Nadat de ziekte de pest de bevolking van Siena bijna had gehalveerd moest het stadje afhaken. Toch waren toen al de twee belangrijkste bezienswaardigheden ontworpen en gebouwd. Het ovaalvormige plein in het centrum van Siena is indrukwekkend groot, het was in de Middeleeuwen een van de grootste pleinen van Europa. Nog wordt ieder jaar de Palio verreden, de paardenrace tussen de verschillende wijken van de stad. Iedere wijk mag haar beste ruiter en paard afvaardigen.

Maar de kerk, vanaf het plein heuvelopwaarts gelegen, is het pronkstuk van de stad. Het bouwwerk had net zo groot als de Sint Pieter (Vaticaan) moeten worden, maar het geld was op en dus kreeg de Sint Pieter geen concurrent. Wie in het midden van het voorste gedeelte van de kerk staat wordt aangestaard door alle pausen uit de geschiedenis van de katholieke kerk.

 
De fotoalbums Inhoudsopgave