Algemene Informatie Frankrijk

De Cap d'Agde (kaap bij Agde) ligt aan de Zuid-Franse kust in de Languedoc ter hoogte van Beziers (tussen Montpellier en Perpignan).

Pézenas is een schilderachtig stadje met in het centrum kronkelende smalle weggetjes met kleine winkeltjes waar je uren door heen kunt lopen. In de winkeltjes is met name veel handwerk te koop.

De Abbaye de Fontenaye werd door Bernard de Clairvaux in 1118 gesticht. Dit is een schitterend voorbeeld van pure cisterciënzer kloosterbouw. Het is het oudste cisterciënzer klooster van Frankrijk en een van de fraaiste en meest volledige van Europa. Na de opheffing van de orde, tijdens de Franse revolutie, werd in de gebouwen een papierfabriek gevestigd. Maar in 1906 is door de toenmalige eigenaren het hele klooster gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Op een kapitel van de zuidelijke zijbeuk van de de basilique van Vézelay staat de ontvoering van de herder Ganymed door Jupiter die zich in een arend veranderd (Virgilius 5/254-257). De ouders zijn ontroostbaar, de hond blaft en de duivel zet met alle kracht zijn bek open om beter uiting te kunnen geven aan zijn overwinning.

 
De fotoalbums Inhoudsopgave