Algemene Informatie Vietnam

Ho Chi Minh-stad, oftewel Saigon, heeft veel musea, pagodes, koloniale gebouwen en kerken. De Giac Lam-pagode, de oudste van de stad, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden. In Ho Chi Minh-stad zijn enkele interessante musea, waaronder het unieke Museum van Amerikaanse Oorlogsmisdaden en het Historisch Museum. In de stad zijn ook nog koloniale panden bewaard gebleven. Een mooi voorbeeld daarvan is het oude stadhuis. De fiets is het ideale middel om deze drukke stad te verkennen.

Tay Ninh is het centrum van de Vietnamese religie Cao Dai. Deze godsdienst werd in 1926 officieel gesticht en is een synthese van boeddhisme, confucianisme, taoïsme en christendom. Het is een uniek geloof, dat alleen in Vietnam voorkomt. In de bombastische kathedraal vinden gebedsdiensten plaats volgens een strikt ritueel.

Het tunnelcomplex van Cu Chi werd in de jaren veertig door de Vietminh gebouwd om de Franse overheersers en de Japanse bezetters te bestrijden. Later gebruikten de guerillastrijders van de Vietcong dit honderden kilometers lange netwerk van tunnels als basis voor verrassingsaanvallen op de Amerikanen.

Van 1802 tot 1945 was Hue de residentie van de Nguyen-dynastie. De belangrijkste bezienswaardigheid van Hue is de Verboden Purperen Stad, de verlaten, ommuurde keizerstad van de Nguyen-dynastie tijdens het vroegere Indochina. Tijdens het grote Tet-offensief van de Noord-Vietnamezen en de Vietcong in 1968 werden grote delen ernstig beschadigd. Desondanks is het complex, waarvan enkele delen weer zijn hersteld, zeer het bezichtigen waard. In de omgeving van Hue bevinden zich de graftombes van de keizers uit de Nguyen-dynastie. Per boottocht over de Welriekende Rivier bekijken we de beroemde Thien Mu-pagode en enkele van de prachtig gelegen keizersgraven.

Hanoi is een zeer sfeervolle stad. Delen van de stad hebben zelfs een dorpsachtige sfeer. Vooral het oude, Chinees aandoende stadsdeel is de moeite waard. Hier vind je veel winkeltjes, werkplaatsen, kunstgaleries, restaurantjes en café’s, waar je ‘s avonds lekker kunt eten. Een centraal punt in Hanoi is het Hoan Kiem-meer waarin de Ngoc Son-pagode is gebouwd. We bezoeken onder andere het mausoleum van Ho Chi Minh en ‘s avonds gaan het ‘Waterpoppen Theater’, een kunstvorm die uniek is voor Vietnam.

Halong Bay wordt wel een van de natuurlijke wereldwonderen genoemd en dit is geheel terecht. Honderden met mos en struiken begroeide krijtrotsen steken uit de zee omhoog. Er zijn veel legendes over dit gebied. Zo zou het bijvoorbeeld gecreëerd zijn door een draak die vanuit de bergen de zee in vluchtte. Zijn staart veroorzaakte diepe groeven tussen de stukken land, waardoor eilandjes ontstonden.

In werkelijkheid zijn de grillige vorm van de rotsen en de grotten ontstaan door de eeuwenlange invloed van zee en wind. De baai is als een doolhof en het kwam vroeger nogal eens voor dat zeelieden verdwaalden in dit gebied, dat zich uitstrekt over 1.500 vierkante kilometer. Zelf maken we een boottocht door dit labyrint van rotsen. We nemen een duik in de zee en bezoeken grotten met prachtige stalagmieten en stalactieten. Veel verscholen baaitjes, echte piratennesten, zijn permanent bewoond door vissers met hun gezinnen, die hier hun drijvende huisjes hebben gebouwd.

 
De fotoalbums Inhoudsopgave